Jak zapowiadaliśmy, dni 3,4 i 5 stycznia obfitowały w wiele ciekawych zajęć prowadzonych w formie warsztatów. 

       Pierwszy dzień to bliskie spotkania z Azją. Pani Kinga, służbowo nauczycielka jęz. angielskiego, prywatnie miłośniczka wszelkich przejawów kultury japońskiej nauczyła nas przygotowywania prostej przekąski jaką jest onigiri. Dowiedzieliśmy się że dla młodych Japończyków onigiri jest tym samym co dla nas kanapki na drugie śniadanie.

         Było dużo zabawy, super klejący ryż, tuńczyk, ogórek, szczypiorek. Tylko nikt nie miał za bardzo odwagi, żeby spróbować wasabi – zielonej i ostrej japońskiej musztardy😮. 

     

    Po kulinarnej uczcie przyszedł czas na zapoznanie się z japońską garderobą. Obejrzeliśmy jedwabny, wspaniale zdobiony pas do kimono zwany obi,  oraz śliczne jedwabne kimono, w które z wielką wprawą ubrała się Pani Kinga. A uwierzcie zawiązanie obi do łatwych nie należy👘. Całości stroju dopełniały japońskie klapki zwane geta .

     Dziękujemy Pani Kingo, udzieliła nam się Pani fascynacja tym dalekim dla nas krajem 😊.